Visent Foto:PrB

Visenter engagerar i Avesta

I Avesta engagerar sig många nu för stadens Visenter. Företaget Outokumpu vill att kommunen ska ta över ansvaret för järnverkets Visentpark. På måndag avgörs frågan i fullmäktige.

För att rädda Visentparken har många människor i Avesta skrivit på namnlistor. I fredags överlämnades fyra hundra underskrifter till Avestas kommunalråd, moderaten Ulf Berg.

Initiativet till kampanjen med namnunderskrifter och plakat är visenternas egen veterinär Marek Goczkowski.

Kommunalrådet Ulf Berg säger till Dalanytt att han aldrig har varit med om ett sånt intresse från allmänheten för en enskild fråga.

- Vi har lagt ner och skapat debatt kring äldreboenden och liknande. Men visenterna har engagerat långt fler, vilket är något förvånande, säger Ulf Berg.

Järnverket i Avesta har haft den utrotningshotade visenten som symbol i 70 år och driver alltså en park med levande visenter. Men finska ägaren Outokumpu vill varken ha symbolen eller djuren kvar. De vill att kommunen ska ta över. I morgon avgör fullmäktige visenternas öde. Kommunalrådet Ulf Berg vill ha visenterna kvar.

- Jag tycker att det är viktigt att ha dem kvar eftersom djuren betyder väldigt mycket för många.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".