Äldvalen
ÄLVDALEN

Lärare återanställdes - nu kritiseras kommunen

Lars Olsson: ”De bör göra om beslutet”
1:23 min

De ledande kommunpolitikerna i Älvdalen får stark kritik för hur de återanställde den lärare som riskerade uppsägning på grund av att ha uttryckt rasistiska åsikter inför elever i slutet av förra året.

Nu har en revisionsbyrå granskat ärendet och hittat flera felaktigheter.

– Den största kritiken är att när det här beslutet fattades i kommunstyrelsen så fanns det inget underlag för beslut, varken för eller emot, berättar Lars Olsson som är ordförande för revisorerna i Älvdalen.


Jäviga ledamöter
Lars Olsson påpekar också att när beslutet fattades gjorde de bedömningen att tre av ledamöterna var jäviga och därför inte skulle ha fått delta.

– Därför bör de också göra om beslutet, menar han.


Försvarade Hitler
Läraren har bland annat anklagats för att ha gjort Hitlerhälsningen och försvarat Hitler inför eleverna.

Lars Olsson säger att det var väldigt viktigt att göra utredningen:

– Många har varit upprörda och själva grunden för avskedandet av läraren har också rört upp känslor, så därför är det viktigt att någon opartisk gör en utredning och presenterar det både för politker och allmänhet.

De som har gjort rapporten rekommenderar nu att beslutet tas om och inom sex veckor ska kommunstyrelsen lämna sin svar till revisorerna.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".