Lokal mat får nobben på grund av EU-regler. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Matupphandlingen

EU-regler stoppar lokal mat

Nils Persson, kommunalråd: ”Jag skulle gärna se andra regler”
1:14 min

Trots att Borlänge Kommun tidigare förespråkat både lokalproducerat och korta mattransporter, måste de på grund av EU:s regler även i fortsättningen köpa det billigaste alternativet.

-- Jag har förståelse för att man tycker att lokala producenter skulle vara med i det här på ett mer aktivt sätt och att man skulle få leverera mer, men då tycker jag att man ska vända sig mot lagen om offentlig upphandling, säger Borlänges kommunalråd Nils Persson(S).

Borlänge är en av de sex dalakommuner som varit med i den hårt kritiserade offentliga matupphandling som nyligen avslutades. Och trots att Borlänge tidigare förespråkat både lokalproducerat och korta transporter, så måste kommunen på grund av EU:s upphandlingsregler även i fortsättningen köpa det billigaste och ibland mest långväga alternativet.

– Jag skulle gärna se att man kunde ta större hänsyn till transportsträckor och att man kunde gynna lokalt producerade matprodukter, fortsätter Nils Persson.

Med i den så kallade matupphandlingen är också Falun, Säter, Gagnef, Ludvika och Smedjebackens Kommun. Det finns en aspekt i upphandlingen på kravmärkta livsmedel, men de billigaste alternativen är i många fall inte producerade lokalt.

– Vi gemensamt kanske får titta över hur man kan formulera upphandlingarna på ett bättre sätt, men enligt de kriterier som var med nu så är det ingen tvekan om att tilldelningen har varit rätt, avslutar Persson.

Dalanytt
Dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".