Dalfolkets skulder ökar mer än riksgenomsnittet.
Dalarna

Här ökar skulderna mest

"Ökningen störst i Gagnef och Säter"
1:16 min

Antalet obetalda skulder som hamnade hos Kronofogden i fjol ökade i Dalarna med sex procent jämfört med år 2009. Det är högre än rikssnittet.

I landet som helhet handlar det om en ökning med 1 procent, men här i Dalarna var ökningen alltså 6 procent under förra året. Ökningstakten i landet har planat ut under dom två senaste åren, men högen med betalningsförelägganden för obetalda skulder växer fortfarande något.

Totalt kom 37 100 betalningsförelägganden in till Kronofogden i Dalarna under förra året.

Gagnef och Säter ökar mest

I tio av Dalarnas 15 kommuner har det skett en ökning, och Gagnef och Säter är de kommuner som haft den största ökningen, 18-19 procent.

Och det är framför allt betalningsförelägganden som gäller juridiska personer , bl a då företag, som ökat i de båda kommunerna. I Säter har den typen av ärenden mer än fördubblats.

De fem kommuner där betalningsföreläggandena minskat i antal är Leksand, Vansbro, Rättvik, Älvdalen och Mora.

Fler räkningar att hålla reda på

Men trots en förbättrad konjunktur fortsätter alltså ökningen totalt sett även om den är i mindre omfattning än tidigare.

En orsak kan vara att hushållen får allt fler fakturor att hålla reda på. De kan ha både fast och mobil telefoni, fast och motbilt bredband och så vidare, vilket gör att det är lätt att missa en räkning.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".