1 av 3
Marhia Larsson, konstnär och en av dem som tar plats i de nyöppnade lokalerna i Borlänge.
2 av 3
Författaren Åsa Holmgren utanför SKALVs lokaler.
3 av 3
4-årige Elias bild av sin mamma Marita Lindgren, som hänger bilder inne i SKALVs lokaler i Borlänge. Foto: Elias Lindgren
Borlänge

Stor kulturlokal invigd

"Vi vill skapa en kulturell mötesplats"
1:19 min

En ny jättelokal med plats för arrangemang, möten och frilansande kulturarbetare invigdes i Borlänge igår.

Det "Mångkulturella Vattenhålet SKALV" ligger mitt i centrala Borlänge och är ett projekt som handlar om att dels ge frilansande kulturarbetare och egenföretagare arbetsplatser, dels ordna utställningar och andra arrangemang av olika slag.

– Jag ville själv skapa en arbetsplats där jag kan få jobbarkompisar men också försöka etablera en kulturmötesplats i Borlänge och testa gränserna för vad vi tillsammans kan skapa, säger författaren Åsa Holmgren, som är en av initiativtagarna till projektet.

En av medlemmarna i kollektivet SKALV är Marhia Larsson, som sitter och målar i en av SKALVs ateljéer. Hon gillar projektet.

– Det är jättebra att ha en plats där vi kan hålla till och göra vad vi vill, och det kommer att göra att man får nya idéer att jobba vidare med, menar Marhia.

SKALV-gruppen har hittat sponsorer som hjälper till så att kollektivet, i alla fall fram till i sommar, hyr de 350 kvadratmeter stora lokalerna i centrala Borlänge för en billig peng. Förutom att lokalerna då blir arbetsplatser för kulturarbetarna kommer även allmänheten att få nytta och glädje av dem.

– Vi kommer att ordna olika utställningar och andra kulturevenemang här, och då är det förstås öppet för alla nyfikna att komma hit till SKALV, säger Åsa Holmgren.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".