Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Vargdebatten

Ryska vargar ska stärka svensk vargstam

"Vargar med stor genetisk variation"
1:42 min

Svenska myndigheter utreder nu möjligheten att hämta vargar från Ryssland och plantera ut i dem svenska skogarna redan i år.

Tidigare var tanken att plantera ut vargvalpar från djurparker, men det förslaget säger djurparkerna nej till. Därför kan det nu bli aktuellt att hämta ryska vargar.

– Kan man lösa smittskyddet och de ställer upp på våra krav så är det positivt för det är vargar med en stor genetisk variation och vi kanske kan hitta mer än en linje som kan tillföra någonting, säger Helena Kättström, enhetschef på Jordbruksverket.

Är det vuxna vargar det handlar om?

– Ja, de tar unga vargar så när de vuxit upp blir det unga vuxna vargar.

Hur gamla är de ungefär?

– De har väl hunnit bli ett år ungefär.

Det är bråttom att förstärka den svenska vargstammen. EU-kommissionen kritiserar den svenska vargjakten, och för regeringen är det därför viktigt att så snabbt som möjligt stärka vargstammen genetiskt. Nyligen berättade miljöminister Andreas Carlgren att vargvalpar från djurparker skulle planteras ut redan i vår.

Men djurparkerna säger än så länge nej, bland annat eftersom de anser att tiden är för knapp. För att ändå kunna plantera ut nya vargar redan i år blickar myndigheterna nu mot Ryssland.

– Det finns ett hängne i Ryssland där man föder upp vilda vargar under ganska vilda förhållanden med minimerad mänsklig kontakt och man har erfarenhet av att släppa ut dem och de fungerar som vilda vargar, de har inte blivit tama och oskygga, säger Helena Kättström.

Hur många vargar som kan blir aktuellt att föra in från Ryssland är oklart. Det återstår en del frågetecken att lösa innan en eventuell flytt kan påbörjas. Bland annat måste man se till att de inte för mig sig sjukdomar.

– De här smittorna, både rabies och dvärgbandmask, kan ju drabba både andra djur och människor och därför ser vi det som väldigt angeläget att verkligen ta det här på ett säkert sätt. Vi tänker inte ta några risker, säger Helena Kättström.

Ekot/Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".