Vinterkorpiad och Runn Winter Week lockar många. Foto: Peter Dahlkvist / Sveriges Radio.
Falun

Vinteraktiviteter lockar tusentals

"Det är otroligt roligt"
1:19 min

Den här helgen är en av vinterns största evenemangshelger i Falun, med både Vinterkorpiaden och Runn Winter Week som tillsammans samlar flera tusen deltagare.

Nu är Runn Winter Week igång igen med flera skridskotävlingar och andra aktiviteter. Om några dagar så blir det skridskotävlingar med flera internationella elitskrinnare. På lördagen så kördes bland annat det årliga sparkracet och vinterkorpiaden på långfärdsskridsko ute på isen vid Roxnäs udde i Falun.

- Otroligt kul, och det är så vackert här ute på Runn vintertid, sa Henrik Andersson som precis skulle starta skridskotävlingen när Dalanytt träffade honom igår.

Ute på isen igår fanns också ett gäng 14 till -15 åringar från Spanien och deras lärare, som besöker Söderbaumska skolan i Falun. Det var första gången de stod på ett par skridskor.

Några av tjejerna sa att det var en aning svårt och att de var lite rädda för att ramla. De talade också om på spanska att de tyckte det var en rolig och annorlunda upplevelse.

Ett annat evenemang ute på Runns is är det årligt återkommande sparkracet, som varje år drar flera tusen motorintresserade. Ett lite annorlunda fordon var Per Olhans eldrivna spark.

- Det var mest för att förnedra raggarklubben som vi byggde den här eldrivna sparken, säger Per Olhans med glimten i ögat.

Men man tar sig fram med den?

-Ja ja, man kan ju åka på skridskobanan utan att störa någon på det viset.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".