1 av 2
Falu tingsrätt
2 av 2
Lars Eklycke, lagman Falu Tingsrätt Foto Johannes Rosendahl.
DALARNAS DOMSTOLAR

Inte tingsrätternas fel vid lång väntetid

”Goda skäl till att ärenden blir gamla”
1:07 min

I Dalarnas domstolar finns hundratals mål som är äldre än ett år. Trots att praxis är att handläggningen av ett ärende i rätten ska gå fortare än så. I Falu Tingsrätt är 224 mål äldre än ett år.

– Det finns generellt sett väldigt goda skäl till att ett ärende blir gammalt. I brottmål är huvudorsaken att ett ärende finns hos oss därför att polisen inte utrett det färdigt ännu. Vi har en gång i världen förordnat offentlig försvarare på grund av att någon är misstänkt för brott, och sedan ligger ärendet kvar här tills dess att åtal väcks. Och innan åtal väcks så kan vi ju inte avgöra det heller. Det säger Lars Eklycke, som är chef vid Falu Tingsrätt.

Med andra ord, om det finns mål vid tingsrätten som är väldigt gamla, så ligger inte felet hos tingsrätten.

Vad tycker du är en acceptabel handläggningstid?

– Det är ju så att regeringen har satt upp verksamhetsmål för oss som innebär att 75 procent av brottmålen ska vara avgjorda inom fem månader, och 75 procent av tvistemålen ska vara avgjorda inom sju månader. Och det är väl det vi håller oss till.

Det äldsta av målen vid Falu Tingsrätt är från 2005. Ett mål som man haft huvudförhandling.

– Och det kommer avgöras nu under februari, säger Lars Eklycke.

Läs tidigare artikel om domstolarna här:

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".