Högskolan Dalarna.
HÖGSKOLAN DALARNA

Kraftigt tapp av internationella studenter

Antalet utomeuropeiska studenter som söker sig till Högskolan i Dalarna, minskar kraftigt. Från 27 000 ansökningar förra året till nu bara drygt tusen.

– Jag tror att jag och många med mig är ledsna över att den internationella prägeln på Högskolan Dalarna kommer att minska genom att studieavgifterna införs, säger informationschef Laila Edhom.

– Det har berikat skolan att ha många kulturer och nationaliteter på vår högskola. Det tycker alla, både studenter och lärare, fortsätter hon.


Nya avgifterna orsaken
Det stora tappet av internationella studenter förklaras som en konsekvens av införandet av de nya avgifterna.

Eleverna får först betala 900 kronor i anmälningsavgift och sedan själva studieavgiften.

Ett års masterutbildning i till exempel solenergi kostar 110 000 kronor för en utomeuropeisk student.

– Många utav de utländska studenter som studerat i Sverige har varit personer som har haft en väldigt drivkraft att jobba och få det bättre och därför studera. Många har därför läst på spetskompetensutbildninger och det tror jag att företagen gärna skulle se att vi kunde fortsatt med, säger Laila Edholm.


Färre ingenjörer att rekrytera
Trots det stora söktappet så är det fortfarande fler studenter som ansöker till högskolan än vad det finns platser.

Men regeringen har minskat högskolans anslag och därför har skolan tvingats dra ner ordentligt på antalet utbildningsplatser som erbjuds internationella studenter.

Stålproducenten Outokompu i Avesta anställer ofta personer med utländsk bakgrund, det berättar Peter Samuelsson på företagets forskning och utvecklingsavdelning.

– Långssiktigt så kan det ju få konsekvensen att utbudet av ingenjörer kan ju komma att minska. Det har ju varit så att intaget redan i utgångsläget är relativt lågt. Man kan förmoda att det kommer minska något vilket kommer innebära att det finns färre ingenjörer rekrytera i framtiden, säger Peter Samuelsson.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".