1 av 2
Koranen. Foto Magnus Neideman, scanpix
2 av 2
Ibrahim Hamad. Foto Charlotte Pettersson.
MOSKÉBYGGET

"De ändrar sig när centret är klar"

”Det här är bra för Borlänge”
1:20 min

Det planerade moskébygget i Borlänge väcker många känlsor och bland annat tycker många att en moské kommer förstöra landskapsbilden. Imamen Ibrahim Hamad tror att motståndarna ändrar sig när bygget är klart.

– Det islamiska centret kommer bli en av de vackraste byggnationerna i Dalarna och det kommer vara ett kulturellt centrum med ett bra bibliotek. Det säger Ibrahim Hamad, som är imam, vilket är den högsta ledaren för det islamiska förbundet i Dalarna.


Anpassa bygget till miljön
Igår hölls ett öppet samrådsmöte i Borlänge angående var det islamiska centret ska kunna byggas. Och reaktionerna är många, bland annat tycker många att bygget kommer förstöra landskapsbilden.

Ibrahim säger dock att byggnationen kommer att anpassas till den svenska miljön med hjälp av bland annat färgvalen.

– Folk kommer att reagera på helt annat sätt sedan.

Det finns en moské i Borlänge i dag men den har blivit alldeles för liten för föreningen.

Och trots att den här moskén finns, så väcker det nya centret starka reaktioner i bland annat kommentarsfält på internet och på opinionssidor.


"De sprider fel information"
Imamen Ibrahim Hamad upplever att det finns stor förståelse mellan alla ansvariga som är iblandade, däremot finns det en lite krets som försöker förstöra.

– Jag vill inte säga namnet, men det rör sig kanske om en procent, som försöker väcka uppmärksamhet mot byggnationen. Jag tror inte att de kommer lyckas, för de sprider fel information.

Ibrahim Hamad säger att det kommer kännas bra när det är helt bestämt var det islamiska centret ska byggas.

– Även de som är emot kommer att känna att det här är någonting som är bra för Borlänge och Dalarna, säger Ibrahim Hamad.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Läs tidigare publiceringar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".