Inventering av vallkullors ristningar

När fäboddriften var levande ägnade sig de flickor som vallade kor, vallkullor, åt att rista meddelanden i träd, framför allt i tallar. I Dalarna gör man nu en inventering av dessa ristningar på uppdrag av länsstyrelsen.

Huvudområdet för dessa ristningar är Dalarna, men de finns också i Härjedalen och Värmland.

På samma sätt som vallkullorna lockat på korna med hjälp av kulning har dom meddelat de sig med omvärlden genom ristningar i tallar.

Omkring sjuhundra ristningar finns i gamla Ore socken. Förutom initialer förekommer kryss på den bara veden - varje kryss betyder en vecka - fem kryss betyder att vallgången har varat fem veckor. Men inhuggningarna kan också kort berätta om välgång och olycka.

Resultaten av inventeringen kommer att ingå i en doktorsavhandling vid skogsfakulteten i Umeå om mänsklig påverkan på träd. Genom att nu pricka in de ristade träden på kartor hoppas man kunna hindra avverkning i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista