ENERGIFÖRSÖRJNING

Sverige sämst i EU på solenergi

1:12 min

De andra EU-länderna ligger före Sverige när det gäller satsningar på solenergi. Det säger teknologie doktor Göran Bryntse från Falun, som har ett särskilt EU-uppdrag att granska regeringens handlingsplan för energiförsörjningen 2020.

– Sverige är sämst av alla EU-länder när det gäller amibtioner kring solenergi. Inget land i EU tänker sig bygga mindre solenergi än vad Sverige tänker göra fram till 2020.

Enligt internationella seriösa bedömmare tror man att solenergi kommer vara det billigaste elproduktionsalternativet år 2020. Ungefär 30 öre per kilowattimme, berättar Göran Bryntse.

Många söker ju bidrag till att installera solenergi, ett bidrag som dels är svårt att få eftersom många söker det, och som dels kommer försvinna.

– Och det är oacceptabelt, det stödet måste finnas åtminstone de närmaste fem åren. För annars får vi ingen solcellsindustri i Sverige. Och har vi ingen som kan installera solcellsanläggningar då är det ju svårt att göra det.

– Det finns undersökningar som visar att 2030 skulle hela världen kunna försörja sig enbart på förnybara energikällor, om man satsade i den inriktningen. På solel, vindkraft, bioenergi och lite annat, säger Göran Bryntse.

Dalanytt
dalanytt@sr.se