Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Borlängemöte

”Bedrövligt & sorgligt”

Publicerat torsdag 10 februari 2011 kl 04.58
Leif Lindström : ”Mötet spårade ur”
(2:16 min)
Samrådsmötet i Borlänge tidigare lockade flera hundra åhörare. Foto: Stefan Ubbesen/P4 Dalarna.

Nu kritiseras samrådsmötet som hölls tidigare i veckan om bygget av ett islamiskt center i Borlänge. Det är Vänsterpartisten Leif Lindström som väckt frågan om vilket ansvar politikerna hade när debatten gick över styr.

– Det var en mobb som var där och de hade inget intresse av att det här skulle vara ett öppet demokratiskt möte, säger Leif Lindström (V) som menar att mötet var bedrövligt och sorgligt ur demokratisk synvinkel.

Sverigedemokraternas Marie Edenhager är av en annan åsikt och tycker att mötet var intressant och visade Borlängebornas åsikter.

"Applåderade påhopp"
Enligt Leif Lindström så applåderade de medverkande Sverigedemokraterna både rena rasistiska rop och personliga politikerpåhopp.

Men Marie Edenhager försvarar sig med att politiker har rätt att tycka och applådera som alla andra och att hon inte hörde några öppet rasistiska uttalanden.

"Ingen blev hotad"
Hon säger också att hon inte upplevde att någon blev hotad och menar istället att de som höll i mötet inte lät alla komma till tals.

– Peter Hultqvist satt ju hela tiden och hyssjade ner företrädaren för muslimska förbundet, så han inte fick svara på de frågor som ställdes, framför Marie Edenhager.

"Vågade inte prata"
Enligt Leif Lindström så finns det många personer som på mötet som kände sig hotade och därför inte vågade yttra sig.

Nu hoppas han på att de övriga politikerna i kommunen börjar diskutera frågan om hur en folkvald politiker bör agera och hur liknade möten ska arrangeras så att alla får möjlighet att tala.

– Jag kan ju inte tala om hur folk ska agera, det måste vara upp till var och en, men det som är viktigt tycker jag är att man har demokratiska principer och respekt för alla människors åsikter.säger Leif Lindström.

– I det här fallet tycker jag mötet spårade ur eftersom man tillät mobben att fritt agera, avslutar Leif Lindström.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Läs mer

#text=4336857#

#text=4340376#

#text=4337599#

#text=4198740#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".