Landshövding Maria Norrfalk tillsammans med Christina Landén, hornist i Dalasinfoniettan och Vikingur Olafsson, världspianist från Island. Foto, Stefan Ubbesen/Sveriges Radio.
FALUN

Mingelfest för Vinterfest-stjärnor

Världspianisten: ”En dröm att få delta”
1:35 min

Kammarmusikfestivalen, Vinterfest, drar igång till helgen i Mora, Orsa och Älvdalen. Redan igår bjöd landshövding Maria Norrfalk på mingelmiddag i Falun för festivalens stjärnskott och megastjärnor.

Det är sjätte gången festivalen anordnas och vid det här laget är den ett av världens mer respekterade evenemang.

Festivalen invigs officiellt på fredag, men ikväll är det tjuvstart i folkparken Skeer i Orsa.

Mingel hela kvällen
Igår kväll bjöd landshövding Maria Norrfalk Vinterfestfolket på middag i residenset i Falun och det är en tradition sedan något år tillbaka.

– Jag gör det dels för att Dalasinfoniettans hårt arbetande medlemmar är värda en sån här liten uppmuntran men också för att alla världsstjärnor, som Martin Fröst lockat till festivalen, ska känna sig välkomna och veta att de är efterlängtade, säger Maria Norrfalk.

Isländsk världspianist
En av stjärnorna är pianisten Vikingur Olafsson från Island som gör debut i Vinterfest.

– Jag träffade Martin Fröst i Island där vi gjorde en konsert tillsammans, och då berättade han om "sin" fantastiska festival och när han frågade om jag ville vara med så var det självklart att jag ville det.

– Det är en dröm att få delta i den här festivalen, där vi får spela kammarmusik som man annars inte får spela på andra håll, säger en glad Vikingur Olafsson.

Lär sig mycket
Lika glad och förväntansfull är Christina Landén som spelar horn i Dalasinfoniettan.

– Det är så kul att få chansen att får jobba med och i en så här kvalificerad festival. Jag och vi lär oss massor och jag tycker att Dalasinfoniettan är en viktig del i festivalen, säger Christina Landén

Sedan är det dags för henne, och de andra middagsgästerna, att hugga in på den specialframtagna middagsbuffén under kristallkronorna i landshövdingeresidenset i Falun igår kväll.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".