Skidflygning i Vikersund. Foto Michael Pobst Scanpix.
FALUN/VIKERSUND

Falubo tävlar i världscup i skidflyging

”Roligare än backhoppning”
1:23 min

Imorgon hålls de första tävlingarna i världens största och modernaste hoppbacke. Den ligger i norska Vikersund och invigs med värdscup i skidflygning. Bland de tävlande finns backhopparen Fredrik Balkåsen från Falun.

– Vi har varit här ett par dagar och tränat i stora backen för att få flyga lite, säger Fredrik Balkåsen när vi får tag på honom per telefon. Han befinner sig just då på gymmet där han förbereder sig inför helgens tävlingar.


Hoppas på 200 meter
En del beskriver skidflygning som kronan av backhoppning och den största skillnaden mellan dem enligt Fredrik är att skidflygning är större, snabbare och att du flyger längre.

– Det är roligare och mer spännande.

Han säger att nu när backen i Vikersund är världens största så kan det slås nya världsrekord, det nuvarande ligger på 239 meter.

Själv hoppas han kunna hoppa över 200 meter.

– Det är en magisk gräns, säger Fredrik Balkåsen.


Tränar inför VM
Förutom att ladda inför helgens tävlingar så håller han på att spetsa formen inför VM om två veckor.

– Det blir en hel del träning här i Lillehammer. Jag har inga placeringsmål i VM utan det handlar om att ha roligt och då vet jag att resultaten kommer. Gör jag det jag kan är jag nöjd.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Fakta: Skidflygning

I skidflygning är utförandet det samma som i klassisk backhoppning. Backarna är dock väsentligt längre, med en kritisk punkt från 145 till 215 meter. Hoppen blir därför längre.

Världsrekordet som mäter 239 meter (2005) sattes av norrmannen Bjørn Einar Romøren vid tävlingar i Planica, Slovenien.

Svenskt rekord i skidflygning, 207,5 meter, innehas av Isak Grimholm, IF Friska Viljor. Rekordet sattes 22 mars 2007 i Planica.

Andra anläggningar för skidflygning är Harrachov i Tjeckien, Kulm i Österrike, Oberstdorf i Tyskland och Vikersund i Norge.

Vid skidflygningstävlingar är tävlingsledningen om möjligt ännu mer mån om hopparnas säkerhet än vid vanlig backhoppning. Backens vind, temperatur och luftströmmar mäts kontinuerligt.

Källa: Wikipedia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".