1 av 2
Peter Hultqvist, foto Tomas Oneborg, Scanpix
2 av 2
Marie Edenhager, ordförande för Sverigedemokraterna i Dalarna.
MOSKÉBYGGET

"Ja, det var yttrandefrihet på mötet"

Peter Hultqvist svarar på kritiken
1:03 min

Det blev både hett och hätskt vid måndagens samrådsmöte i Borlänge om var den planerade moskén ska byggas. Dessutom fick näringslivs- och planutskottets ordförande, Peter Hultqvist, kritik för att ha hyssjat ner debatten.

Det är Sverigedemokraten Marie Edenhager som anklagat Peter Hultqvist för att ha hyssjat ner och försökt tysta debatten.

Så här svarar Hultqvist på den kritiken:

– Det gick nog inte att hyssja ner någon diskussion på det där mötet, och det blev en omfattande livlig diskussion med många olika typer av inslag, vissa mycket otrevliga.

Var det full yttrandefrihet på mötet?

– Ja det tycker jag, och jag tycker att den yttrandefriheten gick så långt så att man använde tillmälen och metoder som inte hör hemma på ett sådant här möte.

Peter Hultqvist menar att det fanns grupper på mötet som ville skapa en upphetsad stämning och som ville skapa konfrontation.

– Och det var då framför allt Nationaldemokrater och Sverigedemokrater. Man ville ha den här upphetsade stämningen och man ville diskutera annat än det som mötet handlade om egentligen, det vill säga samrådsförfarandet, säger Peter Hultqvist.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".