1 av 2
Nya elbilen. Foto Charlotte Pettersson.
2 av 2
Anders Erngren och Bengt Gustafsson. Foto Charlotte Pettersson.
SVERIGEPREMIÄR

Nya elbilen visas upp i Falun först

”Vi minskar utsläppen i Falun”
1:26 min

I dag visades ett par nya elbilar upp av Falu energi och vatten. De är batteridrivna och den första fyrsitsiga elbilen som tillverkas i en större skala.

Bengt Gustafsson som är vd på Falu energi och vatten tycker att investeringen av dessa bilar var ett naturligt steg för dem.

– I och med att vi producerar mycket el själva och den är helt koldioxidfri, det innebär att om vi då laddar och kör på elbilar så är det ett helt naturligt steg för att minska utsläppen i Falu kommun.


"Bilarna är mer tillförlitliga"
Falun är först i Sverige med att få dessa bilar från Mitsubishi och det som är speciellt med dem är bland annat ny teknik.

– Den batteriteknik som vi är vana vid att ha i biltelefoner har nu kommit till bilarna vilket gör att körsträckorna blir längre och bilarna blir mer tillförlitliga, berättar Anders Erngren på Mitsubishi Sverige.


Ett steg framåt
Bilarna beräknas kunna köra ungefär 10 mil på en laddning.

I Falun ska de användas av Falu energi av vatten, inom hemtjänsten, av arrangörsstaben bakom skid-VM 2015 och en bil ska hyras ut som demonstrationsbil.

Johnny Gahnshag är socialdemokratiskt kommunalråd i Falun, han tycker att kommunen redan arbetar aktivt med klimat- och miljöfrågor men att det här är ytterligare ett steg framåt.

– Med många olika medel ser vi till att få en hållbar samhällsutveckling i Falun. Framför allt vill vi med de här nya bilarna visa att vi går lite före, visa att det är möjligt.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Här finns laddningsstolpar i Falun

Gamla Posten parkeringen (centrum)

Kajen parkeringen (centrum)

Falu energi och vatten, Ingarvet

Lanthandeln i Linghed

Sundborns kraftstation

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".