Lars Pettersson, handelshögskolan i Jönköping. foto Anders Brundell
BORLÄNGE

"Dalabanan förtjänar att satsas på"

Hör Lars Pettersson
1:17 min

Att bygga ut Dalabanan skulle innebära en stor samhällsekonomisk vinst, inte bara för Dalarna utan för hela landet. Det sa ekonomie doktor, Lars Pettersson, vid ett seminarium i Borlänge i dag där många olika idéer om hur man kan utveckla orterna längs Dalabanan, kom fram.

Bättre förbindelser skulle bereda marken för inflyttning av både nya företag och folk och därmed också innebära att tusentals nya jobb skapades i orterna längs banan här i Dalarna.


Stora utvecklingsmöjligheter
På längre sikt kan en utbyggd Dalabana medföra att flera tusen nya jobb skapas genom att göra orterna längs banan attraktiva på grund av goda kommunikationer.

Det innebär stora utvecklingsmöjligheter som i sin tur lockar nya företag att etablera sig i området och stimulerar inflyttning.

– Området ligger nära Mälarområdet och när tidsavstånden krymper så kommer allt fler att pendla till Dalarna, menar Lars Pettersson.

Dalarna är ett attraktivt område för många i Mälardalen och det innebär att det finns ett behov av bättre förbindelser mellan Dalarna och Mälarområdet.

Dagens begränsningar hämmar utvecklingen längs Dalabanan.


Bör satsa på Dalabanan
Anders Ahlgren, som är ordförande för Intresseföreningen Dalabanan, säger att glesbygden konsekvent missgynnas i alla samhällsekonomiska kalkyler eftersom bara folkmängden och inte de regionala utvecklingsmöjligheterna räknas in i analyserna.

– Det enda vi kan göra i det läget är att fortsätta att ligga på och göra klart för så många politiker som möjligt att Dalabanan förtjänar att satsas på. Till sist måste det ge utdelning, säger Anders Ahlgren.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".