1 av 3
Två av besökarna på syfestivalen var Frida Lindgren och Frida Ek.Foto: Charlotte Pettersson
2 av 3
Hillevi Henningsson, Örebro, var en av utställarna på årets syfestival. Foto: Charlotte Pettersson
3 av 3
Borlänge

Syintresserade samlas på travet

"Finns mycket intressant"
1:26 min

De syintresserades samlingspunkt den här helgen är Rommetravet i Borlänge. Där hålls, för tredje gången, Dala syfestival. Mellan utställarna minglar besökare omkring bland tyger, knappar, mönster och symaskiner.

 En av utställarna är Hillevi Heningsson från Örebro, som säljer tyger till lapptäcken.

– De vill ha olika motiv som intresserar dem, det kan vara allt som ormar, spöken, kakor och framförallt katter och hundar, berättar Hillevi.

Det är en strid ström av besökare, som tittar på hennes tyger. På frågan hur stort syintresset hos allmänheten är idag svarar hon:

– Det är många som av olika anledningar är sjuka och då är det här en jättebra hobby. Man möter mycket människor som sitter hemma i sina stugor och syr.

Det är tredje gången som Dala syfestival anordnas. Några som är där för första gången är Frida Ek och Frida Lindgren, som går en textilutbildning i Dalarna.

– Jag kollar mest efter lite olika tyger, som vi kan ha i skolan när vi ska sy plagg, men även efter knappar och nålar, säger Frida Lindgren.

Frida Ek tycker att det är roligt med festivalen och att få se hur andra arbetar.

– Jag har pratat lite med de som står i stånden och det är väldigt trevlig miljö.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".