Foto: Jan Collsiöö/Scanpix
Inventering

Dalajägarna letar rovdjursspår

"Underlag för lodjursjakten"
1:10 min

Dalajägarna är på söndagen i skogen för att leta spår efter rovdjur. Det söker spår av varg och järv, men främst efter lodjur. Inventering blir en del av underlaget vid tilldelningen av den stundande lodjursjakten. 

– Förra året godkände länsstyrelsen bara hälften av de spår vi hittade, säger Johan Danielsson, som är samordnare av rovdjursinventeringen i Mora Södra Jaktvårdsområde.

-- I år har vi blivit lovade att fler ska godkännas, eftersom forskarna har bättre kunskaper, berättar han

Förutsättningarna för att spåra rovdjuren är mycket goda i år. Nysnö och sedan kyla skapar nästa perfekta förhållanden.

Den djupa snön ska inte ställa till med några problem. Spårningen sker dels från bilar på plogade skogsvägar, dels från skotrar. Den största naturupplevelsen får de som tar på sig skidorna, som Johan Danielsson .

– Det är roligt med rovdjursinventeringar när vädret är bra, säger han, och det känns bra att bidra till kunskapen om hur stora våra rovdjursstammar är.

När jägarna hittar en spårlöpa följs den bakåt för att undersöka om spåret kommer från ett ensamt djur eller från en hona med ungar.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".