Tvätteri. Foto adam Ihse, Scanpix
Fredriksberg

Uppsala-nej sänkte tvätterisatsning

”Det är surt och bittert!”
1:11 min

I förmiddags avslog landstingsfullmäktige i Uppsala län förslaget om att samarbeta med Dalarna om tvättproduktion i Fredriksberg. Det här betyder att planerna på en utbyggd tvätt för fem landsting i Mellansverige nu spruckit helt. Och landstingsrådet Sören Bertilsson (s), är besviken.

– Det är surt och besviket. På grund av det jobb vi har lagt ner på det initiativ som de tog för att de ville vara med i det här. Jag har varit på det klara på att det här kan inträffa, men samtidigt har de alltid varit positiva till oss, och sagt att det här är det bästa alternativet, det är det billigaste alternativet och det är miljömässigt klart bästa alternativet. Så då är det surt och bittert, säger Sören Bertilsson.


Avhopp efter avhopp
Förhoppningen var från början att minst 75 jobb skulle skapas i Fredriksberg.

Sedan dess har Sörmland, Örebro och Västmanland tackat nej till tvättsamverkan, bland annat efter stark kritik från arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv, som anser att ett landstingsdrivet tvätteri konkurrerar ut privata aktörer.

Nu när Uppsala läns landsting som sista landsting hoppat av blir det inga ny jobb alls i Fredriksberg, där förhoppningarna om nya sysselsättningstillfällen varit stora.

--  Ett efter ett har de hoppat av, och det känns inget bra, säger Sören Bertilsson.


"Blir inga fler jobb"
Det här betyder dock inget för de jobb som finns i Fredriksberg idag. Landstinget Dalarna kommer fortsätta tvätta där och sysselsätta de som arbetar där. Men det blir inga investeringar.

--  Det blir ju inga fler jobb som var tanken, och som vi hade stora förhoppningar att det skulle bli. Och som vi också har riggat med investeringar och dylikt för.

Är det kört nu?

– Ja som jag ser det. För vi går ju inte in och gör någon investering för att förbereda för något annat nu. Då måste ju de ändra sina beslut på något vis, och göra det snabbt så att vi får besked om det.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".