1 av 2
Skolmaterial. Foto Linda Forsell, scanpix
2 av 2
SvenErik Samuelsson är kommunombud för lärarnas riksförbund i Borlänge. Foto Eva Rehnström.
TEMA: SKOLA

Stor brist på lärare i Borlänge

”Höjda löner skulle öka intresset”
1:17 min

Borlänge är en av de kommuner i länet där det är stor brist på behöriga lärare i Matematik- och naturorientering. Det här gör att många obehöriga lärare undervisar i ämnen det inte är utbildade för.

Obehöriga lärare som undervisar i ämnen de inte är utbildade finns i mer än hälften av länets kommuner.

Borlänge är en av de kommuner där man har problem med att få ihop tillräckligt med lärare som är behöriga.

– I Borlänge är det här ett stort problem, säger Sven-Erik Samuelsson som är kommunombud för lärarnas riksförbund i Borlänge.


Obehöriga lärare i många kommuner
Vi har tidigare berättat om Smedbergskolan i Vansbro som har två behöriga matematik- och Naturorienteringslärare på fem tjänster. Något de inte är ensamma om.

En rundringning visar att i mer än hälften av Dalarnas kommuner undervisar obehöriga lärare i matematik och naturorienterande ämnen för att det inte finns behöriga lärare att tillgå.

Bristen på behöriga lärare i Matematik och Naturorienterade ämnen märks redan när en ansökan om en ny tjänst går ut, säger Sven-Erik Samuelsson.

– Vi får inte behöriga sökande på de tjänsterna, berättar han.


För låga löner en anledning
Sven-Erik Samuelsson tror problemet ligger i att det utbildas för få matematik- och Naturorienteringslärare och för de som redan är färdigutbildade är intresserade av annat.

– Det finns en alternativ arbetsmarknad där löneläget är ett helt annat.

– Genom att höja lönerna för lärarna och se till att klasserna inte blir för stora så skulle intresset för yrket växa, avslutar han.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".