1 av 2
Foto Susanne Lindholm, Scanpix
2 av 2
Läraren Johanna Eriksson, utbildar sig genom lärarlyftet. Foto Eva Rehnström.
TEMA: SKOLAN

Allt fler lärare vidareutbildar sig

”Man blir lite piggare och får nya förklaringar”
1:29 min

Borlänges lärare är bäst i Dalarna på att vidareutbilda sig. Under tre terminer har totalt 137 lärare valt att studera via lärarlyftet.

– Man får lite skjuss så att säga. Man blir lite piggare och ser lite nya sätt och får nya förklaringar till olika saker och så, säger Johanna Eriksson, som är lärare i svenska och samhällsorientering på Skräddarbackskolan.

Skulle du gjort det här om lärarlyftet inte funnits?

– Tveksamt, för det är ju en väldig möjlighet. Man får ju ekonomisk hjälp för att läsa vidare, fortsätter hon.


Får ersättning
Under tio veckor läser svenska- och so-läraren Johanna Eriksson matematik på heltid eftersom hon också undervisar i det ämnet.

Hon läser via lärarlyftet, som innebär att hon får ersättning istället för lön under tiden hon studerar för att höja sin kompetens.


"Kände sig tvugna at ta tag i det"
Totalt läser 50 lärare i Borlänge genom lärarlyftet den här terminen, vilket gör att Borlänge hamnar på första plats när det gäller lärarfortbildning under en två-års period.

Och att det är så många som utbildar just nu tror Johanna Eriksson har två orsaker:

– Skolinspektionen var ju ute och granskade skolorna här i höstas, och det kan ha lett till att de såg att det saknades behörighet. Och då tror jag att en del rektorer kände att de var tvugna att ta tag i det.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".