Klamydia ökar kraftigt i länet

Klamydia fortsätter att öka kraftigt i Dalarna. Hittills i år har könssjukdomen ökat med 30 procent jämfört med samma period. I åldersgruppen 20-24 år är ökningen så stor som 75 procent, och bland kvinnorna i den här gruppen är ökningen ännu större.

- Ökningen bland kvinnor i åldersgruppen 20-24 år är nittio procent jämfört med förra året under januari till och med maj. Att vi ser en sån här ökning ser vi allvarligt på, säger Anders Lindblom som är smittskyddsläkare vid landstinget Dalarna.

Klamydia räknas av staten som en samhällsfarlig sjukdom. Man kan bland annat drabbas av ofrivillig barnlöshet.

Men det är svårt att komma till rätta med klamydia. Ofta har den som är smittad inga symtom, men det finns också andra anledningar till att klamydia ökar.

- Jag tror att alkoholen spelar roll; att man ofta är och inte tänker på att skydda sig när man har sex, säger Anders Lindblom. Sen så har man ju andra sexualvanor idag än tidigare och det spelar säkert också in.

Det krävs att man är medveten om riskerna och använder kondom, och information om sjukdomen och hur man skyddar sig är viktig. Men Anders Lindblom tror också att sjukvården måste också ändra sina rutiner för att komma åt klamydia.

- Konkret så tror jag att man måste ha två personer i en kommun som kan jobba med smittspårning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista