Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Dalarna

Fler unga utan arbete

"Fler unga arbetslösa här än i landet som helhet"
1:15 min

Ungdomsarbetslösheten i Dalarna är fortsatt hög, trots att utvecklingen på arbetsmarknaden i stort ser allt ljusare ut. Det visar en ny rapport som Arbetsförmedlingen presenterar idag.

När det gäller ungdomarna är arbetslösheten i vårt län högre än i riket som helhet.

I slutet av januari var 2 930 ungdomar inskrivna som arbetslösa eller i program med aktivitetsstöd. Det är 100 fler än vid samma tidpunkt i fjol och betyder att 11,8 procent av länets ungdomar i gruppen 18-24 år inte har något jobb på den ordinarie arbetsmarknaden.

Och att arbetslösheten bland ungdomar fortfarande är så pass hög som den är har enligt Arbetsförmedlingen två orsaker.

Dels har rekordmånga ungdomar lämnat gymnasiet de senaste två åren, dels prioriterar arbetsgivarna sökande med arbetslivserfarenhet.

Men det finns ändå en kommun där utvecklingen varit mycket bra. Det gäller Älvdalen där ungdomsarbetslösheten på ett år minskat med 5 procentenheter ner till 11.4 procent.

Men den totala arbetslösheten den minskar i länet och uppgick i slutet av januari till drygt 11 700 personer. Det motsvarar 6,8 procent av länets befolkning i ådern 16-64 år och är en minskning med 0,3 procentenheter på ett år.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".