Vargdebatten

"Inga nya vargar i år"

1:46 min

Det är nu oklart om det överhuvudtaget kommer bli någon inplantering av varg det här året. Orsaken är de hårda reglerna kring att ta in vuxna djur.

– De finska myndigheterna släpper inte till valpar, och då är det vuxna vargar som återstår, men då har vi problem med karantänsbestämmelser som försenar processen, säger Olof Liberg, vargforskare på Grimsö Forskningsstation.

Det var för en knapp månad sedan som miljöminister Andreas Carlgren offentliggjorde sina och Regeringens planer på att sätta ut djurparksvalpar.

Men så kommer det med största sannolikhet inte bli. Häromdagen kom Svenska Djurparksföreningen med sitt definitiva besked: det är för tidigt att plantera ut vargvalpar från djurparker. 

Och nu kommer det nog att dröja till nästa år innan Regeringen lyckas föra in nya gener till den svenska inavlade vargstammen.

– Fram till nästa fångsttilfälle får vi nog vänta, och det blir ju först till nästa vinter, säger Olof Liberg.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista