Carl Ström, Svenskt Näringslivs Gävle-Dalachef. Foto: Anders Brundell/Sveriges Radio.
Svenskt Näringsliv:

Företagsamheten ökar för sakta

Carl Ström: ”Dalarna måste öka snabbare”.
1:28 min

Förra året startade ytterligare 450 företagsamma personer startade någon form av verksamhet i Dalarna. Men Svenskt Näringsliv tycker inte det var tillräckligt många.

Ökningen av företag var 2,2 procent i Dalarna förra året och jämfört med övriga län är ökningen lägre än genomsnittet.

– Dalarna måste öka snabbare än de flesta andra län för att locka folk att flytta hit och etablera sig i länet, menar en bekymrad Carl Ström, Svenskt Näringslivs Gävle-Dalachef.

– Sambandet mellan hög företagsamhet och hög levnadsstandard är nu så uppenbart så att de flesta politiker erkänner det oavsett politisk färg, fortsätter Carl Ström.

– Det finns en stor ounyttjad potential i den offentliga sektorn, att konkurrensutsätta den skulle ge stora välfärdsvinster i form av högre kostnadseffektivitet och bättre kvalitet, menar Carl Ström.

– Nu behöver vi föra en aktiv debatt om hur vi ska bära oss åt för att stimulera fler att starta företag, avslutar Carl Ström.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".