Västerdalarna

Ikea bygger vindkraftpark i länet

Möbeljätten Ikea investerar hundratals miljoner kronor i en vindkraftpark på Korpfjället i Dalarna. Elproduktionen ska motsvara behovet hos de 17 svenska Ikeavaruhusen.

-Vi säkerställer en långsiktig tillgång till hållbar energi och reducerar Ikeas koldioxidavtryck, säger Peter Agnefjäll, vd för Ikea Svenska Försäljnings AB.

Parken med nio vindkraftverk ska byggas och drivas av företaget O 2 och beräknas tas i drift i början av 2012.

Inte okontroversiellt

Vindkraftbygget på Korpfjället, vid gränsen mellan Vansbro och Malung-Sälens kommuner, är inte helt okontroversiellt. Av O 2:s projektbeskrivning framgår att etableringen delvis berör ett område som är föreslaget som naturreservat och som är utpekat som så kallad nyckelbiotop. Samtidigt innebär bygget, som alltid, ett ingrepp i landskapsbilden.

-Vår bedömning, och jag tror också den samlade bedömningen, är att vindkraften trots allt är det absolut bästa och miljövänligaste sättet att producera el på, säger Peter Agnefjäll.

-Sedan har du en estetisk baksida. Men det ligger lite i betraktarens ögon: En del tycker att det inte är så snyggt, andra tycker annorlunda.

Leder till lägre priser

Investeringen är omfattande, även med Ikeas mått. Att döma av information som O 2 publicerat tidigare torde den uppgå till uppemot 400 miljoner kronor.

-Det rör sig om rätt många hundra miljoner kronor. Men av konkurrensskäl så går vi inte in på investeringens exakta storlek, säger Agnefjäll.

Å andra sidan hoppas han kunna kapa Ikeavaruhusens elräkning.

-Vi räknar med att det här ska bli en bra affär, det är inget vi skäms för. Både för Ikea och för våra kunder, genom att vi låter de besparingar som vi förhoppningsvis gör komma dem till del.

Så möblerna blir billigare genom det här?

-Ja, vi hoppas det.

Kritik från naturvänner

-Vi har samrått och anpassat anläggningen helt efter de naturvärden som finns och det fågelliv som är där. Det finns inget som tyder på att det skulle vara några problem, säger Jan Olof Dahlin, projektledare på O 2, om miljökonsekvenserna av vindkraftparken på Korpfjället.

Han understryker att etableringsområdet inte ligger i direkt anslutning till nyckelbiotopen, och att företaget i samråd med berörda myndigheter har justerat vägdragningar med mera för att minimera miljöpåverkan. Det kommer också att göras uppföljande studier för att se om fågellivet påverkas.

Bengt Ehnström, verksam i Naturskyddsföreningen lokalt, är dock orolig just för fåglarnas skull.

-Vi har ett kungsörnsrevir som ligger bara två kilometer ifrån vindkraftparken. Och vi vet tyvärr sedan gammal att rovfåglar, bland annat just örnar, drabbas rätt hårt av vindkraftverk.

TT/Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista