Bärplockardebatten

Kräver ändring av regeringen

Fem kommuner, bland annat Älvdalen, går nu ihop och kräver regelförändringar av Regeringen för att undvika de återkommande problemen med utländska bärplockare.

Bland annat konstaterar de fem kommuerna att ansvarskedjan är oklar. Här måste uppdragsgivarens ansvar för boende och lön stärkas, menar de.

Kommunerna kastar också fram ett förslag om att en svensk uppdragsgivare måste kunna uppvisa att man har ekonomi för en månadslön per inbjuden plockare.

När det gäller lönerna bör, enligt skrivelsen, ett lägsta kilopris för plockare förhandlas fram mellan arbetsmarknadens parter. Sen kan marknadskrafter och ackord avgöra det slutliga priset.

Dom fem kommunerna föreslår också att en instruktionsfilm på plockarnas eget språk visas innan dom beviljas uppehållstillstånd. Den filmen ska då beskriva allemansrättens möjligheter och skyldigheter.

Ett annat förslag är att uppdragsgivaren bör vara skyldig att till kommunerna ska redovisa vilket boende som är tänkt, och det ska då vara ett boende som uppfyller kraven som räddningstjänst och miljökontor kan ställa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista