Advokat Peter Althin tillsammans den dömde 36-åringen. Foto: Ulf Palm/Scanpix
FALUmord

Frikänd fick inte nåd

Den 36-årige man från Falun, som i somras frikändes från misstankarna om att ha mördat sin sambo men fälldes för att ha flyttat och gömt kroppen, måste avtjäna de två månader han har kvar av sitt 18 månader långa fängelsestraff.

I dag har regeringen avslagit mannens begäran om nåd.

När han släpptes i juli hade han två månader kvar av straffet.

Misstankarna mot mannen var starka men trots det ansåg inte Falu tingsrätt att bevisningen mot honom räckte. Domstolen konstaterade att 36-åringen ljugit i rätten och ansåg att han vet betydligt mer om sambons död än vad han berättat.

Åklagaren saknade dock konkreta bevis för att mannen dödat kvinnan och därför frikändes han. Polisen lyckades inte utreda var kvinnan dödades, hur hon dog och framför allt inte varför hon avled. Det stora problemet var att det inte gick att fastställa dödsorsaken.

Tingsrätten ansåg det styrkt att mannen flyttat sambons kropp och för det dömdes han till 18 månaders fängelse. När han frigavs av domstolen i juli förra året hade han suttit häktad i nästan tio månader. Eftersom dömda personer i Sverige bara behöver sitta av två tredjedelar av strafftiden hade 36-åringen i praktiken bara två månader kvar att avtjäna.

TT/Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".