IVPA-bilarna i länet får ändrade rutiner. Foto: Scanpix.
IVPA-bilarna

Ändring möter kritik

"Det är en omställning"
1:30 min

Turerna kring "I väntan på ambulans-bilarna", IVPA, fortsätter. Efter att räddningstjänsten slagit larm om att bilarna utnyttjas alltför flitigt, så ändras nu rutinerna. Något som möter kritik.

Hädanefter ska en sköterska på SOS avgöra per telefon om det verkligen är nödvändigt att IVPA-bilen rycker ut, för att undvika att räddningstjänstens personal används på fel sätt.

De så kallade IVPA-bilarna har enligt landstinget varit överutnyttjade och åkt ut på för många larm i Dalarna och därför belastat räddningstjänsternas personal. Nu har man ändrat rutinerna och om inte larmet är uppenbart livshotande så ska en sköterska nu avgöra om IVPA är nödvändig.

Men den här förändringen möter kritik. Bland annat från ledande politiker i Gagnef.

– För oss har det här varit en prioriterad grej, eftersom vi inte har någon ambulans, säger Sofia Jarl, kommunalråd.

IVPA-bilarna har enligt flera räddningstjänster i länet åkt på alltför många uppdrag vilket gör det svårt att anställa deltidsbrandmän som ständigt ständigt måste åka från sina ordinarie jobb. Enligt Socialstyrelsen är "I väntan på ambulans resursen" till för att att bara hjälpa till med livshotande skador tills ambulansen kommer. Att ge omplåstring och åka på i stort sett allt som ordinarie ambulansen åker på, är enligt Socialstyrelsen och Landstingets nya riktlinjer, fel utnyttjande av resursen.

"Det blir en omställning"

Ulrika Bergvall som är produktionschef på SOS alarm i Falun upplever att många frågar och förutsätter att IVPA-bilarna alltid ska åka ut:

-Det är ju väldigt många i glesbygden som i ett larm säger att skicka bara ut IVPA och ingen ambulans. De har ju byggt upp ett förtroende med de som jobbar och det kan hända att det blir en omställning för dem, men jag vill skicka med ett budskap att folk kan känna sig trygga, för när de behöver hjälpen så kommer de att få den.

"Akutsköterska avgör"

Bengt Eriksson är läkare på Mora lasarett och en av dem som var med och tog fram de nya rutinerna för IVPA-utryckningar.

- Om det är livshotande då dras IVPA direkt annars så kopplas samtalet över till en erfaren akutsjuksköterska som bestämmer om det är initierat att dra IVPA -larm eller ej. I den bilden kommer man också att titta på hur långt det är till närmsta ambulans det vill säga hur mycket tid man vinner med larmet, säger Bengt Eriksson.

Gagnefs kommunalråd Sofia Jarl tycker att det här beslutet behöver göras om.

– Jag tror absolut inte att sista ordet är sagt i den här frågan.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".