TEMA:SKOLAN

Hård kamp om eleverna

1:19 min

Konkurrensen om eleverna i Falun är hård i årets val till gymnasiet. Förutom åtta redan etablerade gymnasier har två nya fått tillstånd att bedriva utbildningar. Samtidigt sjunker elevantalet i kommunen

Peter Berglund är gymnasiechefen för de tre kommunala gymnasierna i Falun och han befarar att det här leder till att program snart kommer tvingas lägga ned.

– Vi kommer inte kunna ha kvar alla program som finns i den här regionen, det gäller både kommunala skolor och friskolor, säger Peter Berglund som menar att det finns en kraftig överetablering av gymnasieplatser idag.

Färre elever
Sen 2006 har antalet elever som går ut nian i Falun minskat stadigt från 880 till de 690 som går ut grundskolan i år.

Samtidigt har antalet frigymnasier ökat och Peter Berglund menar att elever som väljer ett frigymnasium tar en stor risk eftersom de kan råka illa ut om skolan går i konkurs.

– Som elev måste man ha klart för sig att om man väljer en fristående gymnasieskola kan man inte per automatik gå över till den kommunala skolan under pågående läsår, det är bara i mån av plats, säger Peter Berglund.

Ingen risk
Men de frigymnasier som Dalanytt har pratat med hävdar att den här risken inte finns och att deras elevantal ständigt ökar.

– Vi har skolor på 51 orter i landet och vi har aldrig stängt ner någon skola och avser inte att göra det heller, säger Anette Ellis som är utbildningschef för Baggiumkoncernen som driver Falu praktiska gymnasium.

– Vi skulle aldrig kunna säga till elever att nu ska vi lägga ned, har man väl kommit in hos oss ska vi se till att man färdigutbildas, säger Anette Ellis.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista