Högskolan Dalarna

Så ska Högskolan locka fler

1:32 min

Efter några ekonomiskt hårda år så har Högskolan Dalarna nu en god ekonomi och satsar på forskning, bland annat för att få fler studenter att plugga i Dalarna.

Högskolans styrelse beslutade vid sitt möte igår att anta en ny forskningsstrategi som ska göra högskolan till ett ledande lärosäte inom flera olika vetenskapliga områden.

Nytt projekt
Det handlar bland annat om skolans paradgren, lärarutbildning, där projektet Nästa Generations Lärande ingår.

Genom det projektet ska skolan befästa sin tätposition inom avancerad utbildning både på nätet och i seminarie- och föreläsningsform.

Stärka profiler
Utöver utbildningsområdet har högskolan har fem profilområden, energi, materialvetenskap, transportforskning, humaniora och området hälsa.

– Alla dessa profilområden ska stärkas nu och vi vill lyfta fram vårt kunnande där, säger högskolans forkningsansvariga, prorektorn Kerstin Öhrn.

Locka studenter
Kerstin Öhrn säger att högskolan siktar på utbildnings- och examinationsrätt i flera vetenskapsgrenar och det ska göra skolan mera konkurrenskraftiga när det gäller att locka hit studenter.

– Många känner bara till att vi är bra på lärarutbildningar, så nu vill vi göra vår forskning mera känd också.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Högskolans ekonomi

Utbildningsdelen växte kraftigt på högskolan under krisåren men nu minskar undervisningsdelen av verksamheten och det frigör resurser som ska användas till ökad forskning.

Högskolan har också genomgått ett ekonomiskt stålbad och är nu slimmad på gränsen till trångboddhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista