Kritisk till arrangemang i Bjursås

På midsommardagen, alltså imorgon, spelar Pumpbolaget på Dössberget i Bjursås. Ett arrangemang som lockar tusentals besökare från hela länet. Men med arrangemanget kommer också mycket fylla. Därför förstärker Dalapolisen bevakningen med fem man på plats.

Men Clas Mankler, föreläsare, före detta polis och ledamot i socialnämnden i Falun, hoppas att arrangemanget blir inställt eller görs om.

Clas Mankler anser att det dricks för mycket på Dössberget i Bjursås under midsommardagens firanden. Han menar också att man måste bryta denna tradition.

- Det är en tragisk syn att se relativt unga människor dricker sig redlöst berusade. Det är också allvarligt när det finns barn som får en bild av att det är såhär man gör när man firar midsommar, säger Clas Mankler.

Clas Mankler tror visserligen inte att det går att ställa in och lägga ner morgondagens arrangemang. Men han vill skapa debatt. Dessutom anser han att Bjursås hembygdsförening borde hitta andra sätt att få in pengar än på midsommardagen.

Clas Mankler tror inte att man bara flyttar problemet om man gör om arrangemanget i Bjursås till en festkväll där mindre alkoholm förekommer.

- Jag tror inte det. En del av dessa människor kommer att flytta någon annanstans. Men många kommer att stanna, tror han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista