Mora

Så följer Zornmuseet upp succén

3:31 min

Efter fjolårets succé ska världens största samling med verk av Anders Zorn få besökarna att vallfärda till Mora även i år.

Totalt kom det 110 000 personer till Zornmuseet, Zorngården och Zornsamlingarna under förra året, vilket var långt över förväntningarna.

Efter succén med Zorns Mästerverk 2010 blickar nu museet framåt. 2011 bjuds det på två unika utställningar. I början av december kommer en stor retrospektiv med verk av målaren Peter Dahl att ha vernissage men innan dess, i sommar, slås portarna upp för en unik utställning med olika verk av Anders Zorn.

- Vi kallar den för "Världens Största Samling Zorn", och vi kommer att plocka fram hundratals olika verk av Anders Zorn ur våra samlingar, berättar museichefen, Johan Cederlund.

"Verk man aldrig sett tidigare"

- Jag lovar att även de besökare som sett många av våra tidigare Zornutställningar ändå kommer att få se verk som man aldrig tidigare sett, fortsätter han.

Zorn-utställningen i sommar pågår 14 Maj - 14 September. Sedan börjar man jobba för att bygga upp den stora Peter Dahl-utställningen som man satsar på under vintern.

Dahl entusiastisk

- Det blir den största utställningen med måleri av Peter Dahl på över tio år, och han är själv mycket entusiastisk över det här, säger Johan Cederlund och berättar vad man kommer att visa.

- Det är en unik retrospektiv uställning med hans måleri från 1950-talet och fram till idag. Det ska bli fantastiskt roligt att få bjuda på den utställningen.

Den utställningen öppnar 3 December och kommer att visas ända fram till den 11 Mars 2012, det vill säga över både nästa års Vinterfest och Vasaloppsvecka.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista