Folkmusik. Foto Casper Hedberg, Scanpix
KULTUR

Vill ta bort fördomar om folkmusik

”Sätt att gå vidare i utvecklingen”
1:22 min

En scenisk föreställning med ambitionen att ta bort fördomarna om folkmusik och folkdans ska nu ut på turné i Dalarna, Gävleborg och Uppsala län.

Föreställningen är ett resultat av ett samarbetsprojekt mellan bland annat länsmusikorganisationerna i dom tre länen. Och i går kväll var det urpremiär på Gävle Teater.


Stärka folkmusiken
På scen står fyra av Sveriges främsta folkdansare och kompas av två framstående folkmusiker - och resultatet blir en klart annorlunda dansföreställning under namnet "Polskans historia i Sverige".

Det som har gjort den här föreställningen möjlig är ett treåårigt projekt i tre län - Gävleborg, Uppsala och Dalarna.

Och målet är att stärka folkdansen och folkmusiken i regionen - för den har halkat efter i Sverige, enligt Sofia Nohrstedt, danskonsulent i Gävleborg.

– Statusmässigt, om man tittar på andra konstformer, så ligger folkdans och folkmusik relativt lågt. Jag vet att det här är första gången som det finns ett statligt bidrag till folkdansföreställning. Och på det sättet är det ett sätt att komma vidare och skapa utveckling.


"Häftig upplevelse"
Martin Forsberg är mannen bakom koreografin.

– Det är fantastiskt att man får se en ensamble på sex personer som är otroligt begåvade, det är en häftig upplevelse.

På måndag visar man föreställningen i Bollnäs, tisdag och onsdag i Hudiksvall, och på torsdag i Gävle igen - innan man turnerar vidare i Uppland och Dalarna.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".