Tema: Skolan

Kaos kring gymnasievalet i Falun

1:34 min

Det råder stor osäkerhet kring vilka gymnasieskolor och program som faktiskt kommer att starta i Falun till hösten.

Magnus Stenberg och Johnnie Thyberg jobbar som studievägledare på två högstadieskolor i Falun och vittnar om svårigheten med att ge eleverna korrekt information inför gymnasievalet.

– Vi har fått veta via tidningen att ett nytt gymnasium ska öppna, en annan gång var det en marknadsförare som ringde och sa att de skulle dra igång, jag trodde det var ett skämt först eftersom valperioden redan börjat då, säger Magnus Stenberg.

Avslag och osäkerhet
De nya gymnasier som fått tillstånd att öppna i Falun är Plusgymnasiet och Laer-gymnasiet, men Laer-gymnasiet säger till Dalanytt att de tänker öppna först hösten 2012. Det har tidigare också talats om att Realgymnasiet skulle öppna men Skolinspektionen har avslagit den ansökan.

– Jag har haft elever som velat besöka ett av de här gymnasierna, men det finns ju inget att besöka, inga lokaler, rektor eller personal, i det läget är det mycket knepigt att vägleda, säger Johnnie Thyberg.

"Vet inte vad jag vill bli"
Plusgymnasiet säger att de ska öppna i höst, om tillräckligt många söker.

– Tanken är ju att vi ska öppna, men blir det bara runt tio elever som söker varje program då är det tveksamt. Men målet är att vi öppnar, säger Fredrik Eriksson, etableringschef på Plusgymnasiet.

I korridoren på Hälsninggårdsskolan träffar Dalanytt eleven Louise Sävström som tycker att valet är krångligt.

– För jag vet inte vad jag vill bli för någonting, så jag ska välja en bred linje har jag bestämt, säger hon.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista