MORA/ORSA/ÄLVDALEN

Satsar på central för varutransporter

1:04 min

Politikerna i Mora, Orsa och Älvdalen vill satsa på en distributionscentral för gemensamma varutransporter. Det här för att hjälpa små och lokala företag att konkurrera om livsmedelsleveranser till kommunerna.

Hur ska lokala producenter och små företag kunna konkurrera om att leverera livsmedel till kommunernas äldreboenden, dagis och skolor?

Billigast vinner och då blir det i regel de stora livsmedelsproducenterna som tar hem spelet.

Flera kommuner i Dalarna försöker på en mängd olika sätt underlätta för lokala och små företag att vara med och konkurrera.


Bra ur miljösynpunkt
I Mora, Orsa och Älvdalen vill politkerna satsa på en distributionscentral för gemensamma varutransporter för att hjälpa små och lokala företag att konkurrera.

– Det innebär att en leverantör bara behöver göra en resa till centralen istället för att åka runt till flera mottagare, säger Marie Olsson (s) , kommunalråd i Orsa.

– Dessutom är det bra ur miljösynpunkt med färre transporter och även för trafiksäkerheten. En bil levererar bröd, mjölk och kött t ex till en förskola, istället för att det kommer flera lastbilar, fortsätter hon.


Satsar på utbildning
Mora, Orsa och Älvdalen har en gemensam upphandlingsorganisation men det innebär inte att man bara vill ha stora mängder.

Det finns möjlighet att lägga anbud på mycket små leveranser, till exempel till bara en eller några skolor.

Men hittills har intresset för det varit stort sett lika med noll.

– Vi vill också satsa på utbildning och lära de lokala företagen hur man gör för att lägga anbud. Många tycker nog det är svårt och har inte heller en administrativa organisation som kan göra det


Kostsamt, men värt pengarna
För ett år sedan sade politikerna nej till samordnade transporter.

Tanken då var att kommunerna skulle få en viss rabatt på varorna, men så blev det inte.

Idag förefaller kommunerna vara beredda att betala för en distributionscentral.

- Det kan komma att kosta en del, men ändå vara värt det, säger Marie Olsson.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista