Kommunal kritiskt till besparingar

Över 50 jobb ska försvinna från kommunen i Ludvika. Det är konsekvensen av att kommunens utgifter måste minskas med nästan 30 miljoner nästa år.

De kraftiga besparingarna oroar nu fackförbunden, inte minst Kommunal som menar att

- Vi är oroliga för arbetsmiljön för dem som blir kvar och hoppas att man kan lösa ekonomin genom att flytta om personal och genom naturliga avgångar, säger Maino Wohlseil som är ordförande för Kommunal i Borlänge.

Maino Wohlseil säger också att om personalen blir mindre men ändå ska utföra samma arbetsuppgifter kommer sjukskrivningarna att öka.

- Om vi får klara direktiv från arbetsgivaren om vilka arbetsuppgifter vi ska utföra, kanske det går att genomföra. Men ska vi utföra samma arbetuppgifter kommer arbetsmiljön att försämras och sjukskrivningarna öka, säger Maino Wohlseil.

Maino Wohlseil säger att det är tufft redan som det är idag.

- Det finns inget överskott av personal. Och redan nu är sjukskrivningstalen höga. Det kommer att bli värre om man säger upp människor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista