Jägareförbundet:

"Vargen kostar 84 miljoner varje år"

Det råder delade meningar om hur mycket de stora rovdjuren kostar. Svenska Jägareförbundet har gjort egna beräkningar och kommit fram till att vargen kostar jägarna och markägarna 84 miljoner kronor per år i minskat jaktvärde.

Totalt kostar de stora rovdjuren en halv miljard per år, menar Jägareförbundet.

– Det finns två stora komponenter, dels är det köttvärdet och det är enkelt, det är bara att titta vad köttet kostar per kilo. Sedan finns det också ett rekreationsvärde och det är värdet för en jägare att gå ut i skog och mark med sin hund och sina jaktkamrater, säger Daniel Ligné som är biträdande riksjaktvårdskonsulent för Svenska Jägareförbundet.

Enligt Svenska Jägareförbundet kostar alltså de stora rovdjuren björn, varg och lo - jägarna och markägarna - en halv miljard kronor per år.

"Vargen kostar 80 miljoner"`
Vargen kostar drygt 80 miljoner kronor, men det är inte det dyraste djuret säger Daniel Ligné.

– Lodjuren är faktiskt det djur som är dyrast i drift och de går runt på ungefär 300 miljoner.

Med minskat rekreationsvärde menar alltså Daniel Ligné det upplevda värdet av jakten som går förlorat. Han tar sig själv och sin mor som exempel.

– Vi är båda från Hälsingland och vi har båda lite skog. För mig innebar en vargetablering att jag inte åker hem och jagar, det är en känslomässig kostnad. Men för lilla mamma betyder det några tusenlappar mindre i plånboken varje år eftersom ingen vill arrendera hennes mark och jaga småvilt eller älg.

"Debatten står och stampar"
Och enligt Daniel Ligné så är det viktigt att man talar om ekonomiska kostnader i den infekterade vargdebatten.

– Debatten står och stampar på ungefär samma ställe i dag som den gjorde för tio år sedan, vi kommer inte så mycket närmare varandra. Jag tror att vi måste vända på alla stenar i den här soppan och försöka förstå varandras synpunkter och då tror jag att kronor och ören är bra, säger han.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista