Inga fritidsaktiviteter för unga i Säter

I sommar anordnar kommunerna i Dalarna olika aktiviteter för ungdomar. I till exempel Falun, Mora och Ludvika kan man åka på kollo, och bland andra Gagnef och Smedjebacken har sina fritidsgårdar öppna.

Men Säter kommun har valt att inte prioritera ungdomsverksamhet.

I Säter arrangeras inga aktiviteter alls för ungdomar under sommaren. Något som 13-åringarna Jonatan Ramstedt och Patrik Lindgren tycker är tråkigt.

- Man får åka skateboard eller spela fotboll. Det finns inte så mycket att göra här, säger Jonatan Ramstedt.

Både Jonatans och Patriks föräldrar jobbar och det innebär att de får roa sig själva under dagarna.

- Ungdomshuset är stängt nu under sommaren och under loven. Det är dåligt att det är stängt när vi är lediga och inte har något att göra, säger Patrik Lindgren.

Abbe Ronsten som är ordförande i barn och utbildningsnämnden i Säter säger till Dalanytt att man inte satsar på fritidsverksamhet för ungdomar av resursskäl.

- Vi har inte haft den här sortens verksamhet på många år. Det är av ekonomiska skäl. Vi har inte råd att bedriva sådan här verksamhet, säger Abbe Ronsten.

Abbe Ronsten håller dock med om att konsekvensen av att inte satsa på fritidsverksamhet är att många ungdomar har väldigt liten sysselsättning under sommaren.

- Det är naturligtvis synd att det inte går att ordna. Som det ser ut kommer vi inte att ha de resurser som skulle behövas i framtiden heller, säger Abbe Ronsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".