BORLÄNGE

Bandvagnarna kan försvinna

1:45 min

I Borlänge finns en av Trafikverkets depåer med bandvagnar för krisberedskap. Tanken med dem är att myndigheter och el-leverantörer ska kunna använda dem under till exempel stora stormar eller snöoväder för att kunna ta sig fram. Men nu riskerar de att försvinna.

Anledningen till att depåerna kan komma att läggas ner är att de, enligt myndigheterna, används alldeles för lite och mest står och kostar pengar.

– Vi har inte varit ute på något riktigt uppdrag än. De här vagnarna har mest varit med på mässor, marknader och övningar, säger Ulf Lissjanis som är kårchef på Frivilliga Automobilklubben i Dalarna, och en av dem som kör bandvagnarna.


Står och kostar pengar
I Borlänge finns ungefär 25 bandvagnar som är tänkta att användas för att kommuner, landsting, räddningstjänst eller elbolag ska få hjälp att komma fram vid svåra väderförhållanden eller andra krissituationer i hela mellansverige.

Men eftersom de inte används, utan mest står stilla, samtidigt som de kostar pengar, har nu en statlig utredning tillsats för att se över om depåerna ska få finnas kvar, vem som ska ha ansvar över dem eller om de helt enkelt ska läggas ner.

– Det skulle vara väldigt tråkigt. Det finns utvecklingspotential och vi har precis blivit färdiga med utrustningen och organiserandet. Det skulle kännas som om vi har kastat pengar i sjön, säger Sten Vickberg, samordnare för krisberedskapsverksamhet på Trafikverket.

Trafikverket har lagt ungefär nio miljoner kronor på att färdigställa bandvagnarna, utbildat förarna och utrustat vagnarna tekniskt.


Dålig marknadsföring
Men något som man däremot inte lagt så mycket pengar på är marknadsföring och Sten Vickberg tror att det är en anledning till att vagnarna inte används.

De myndigheter som ska använda sig av dem vet helt enkelt inte att de finns.

– Vi ville färdigställa styrkan helt innan vi gick ut och talade om att vi är klara för insats. Det är ju också väldigt viktigt att den som får informationen i ett län eller en kommun sprider den vidare till dem som kan behöva den här typen av stöd, och där har jag upplevt att det finns vissa brister, säger Sten Vickberg.

– Men vi har tänkt att lägga mycket marknadsföringskrafter på att tala om att den här resursen finns och kan användas framöver, beroende på vad utredningen kommer fram till, avslutar han.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista