MORASTRAND

Han tar över efter skandal-VD:n

1:11 min

Nuvarande fastighetschefen i Malung-Sälens kommun, Stefan Larsson, blir ny VD för för det kommunala bostadsbolaget Morastrand. Han tar över efter förre VD:n som fick sparken i höstas.

Den förre VD:n fick sparken efter att det avslöjats att han var dömd för trakasserier, och dessutom på nytt stod åtalad för trakasserier.


Utdrag ur belastningsregister
Den här gången ska Vd:s förflutna vara ordentligt kontrollerat, det försäkrar Lars Wilhemson som är styresleordförande i Morastrand.

– De kandidater vi hade med på slutändan måste skaffa ett utdrag ur belastningsregistret, och det gör man själv hos polisen. Och sedan skulle de skicka över det till oss i ett oöppnat kuvert så att det inte gick att förfalska. Och Stefan Larsson har lämnat ett sådant och vi har konstaterat att han inte har någon belastning, säger Lars Wilhemson.


Okända uppgifter kom fram
Det var i början av oktober förra året, när ledningen för Morastrand slog upp Dalademokraten, som de kunde läsa att deras nytillträdde VD var dömd för bland annat ofredande och snart skulle upp i rätten igen.

Uppgifterna var helt okända för ledningen som anlitat ett konsultbolag som skulle bakgrundskolla alla kandidater.


Anlitar samma bolag
Trots konsultens misstag har Morastrand valt att använda samma bolag igen vid den här rekryteringen.

– Därför vi var väldigt nöjda med deras jobb och det var inte deras arbete som brast, utan det var ett annat bolag som de anlitat för att ta fram en bakgrundsundersökning som gjordes på den förra VD:n, säger Lars Wilhelmson.

Och nya Vd:n, Stefan Persson, som tillträder i juni säger att han inte har något att dölja.

– Det var inga problem, det är rena papper.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista