VARGFORSKNING

Delade meningar om utplantering

1:16 min

Det råder en stark motsättning inom det svensk-norska vargforskningsprojektet Skandulv. Den norske professorn Jon Arnermo reagerar särskilt kraftigt emot planerna på att sätta ut djurparksdjur i naturen.

Jon Arnemo, som arbetat inom projektet i 15 år, säger att nio av tio forskare inom vargprojektet även i Sverige, är emot utplantering av djurparksvalpar.

Framför allt är de rädda för att bara ett enda utsatt djurparksdjur, kan minska viljan att bevara vargen.

– Jag är djupt oenig med min kollega Olof Liberg som lyfter fram utplanteringsplanerna, man blandar ihop förvaltning, biologi och forskning, säger han.


Ingen granskar beslutsfattarna
Jon Arnermo efterlyser en debatt bland forskarna om vad de politiska besluten leder till - innan de genomförs.

Robert Franzén har arbetat trettio år med rovdjursfrågor på Naturvårdsverket, och han är också orolig för sammankopplingen av politiska beslut, förvaltning och forskning gör att ingen granskar beslutsfattarna.

– Det är också en uppgift för forskarna att se vad förvaltningen leder till och då kan man inte vara alltför allierad med de som beslutar, menar han.


"Tror på den här politiken"
Men Olof Liberg som är forskningsledare på Grimsö viltforskningsstation där nästan all vargforskning sker, tycker inte att han sitter på två stolar, utan försvarar den förda politiken.

– Jag tror på den här politiken eftersom den är förtroendeskapande inom ett förvaltningsområde som är smockfyllt med konflikter, säger Olof Liberg på Grimsö.

Dalanytt
dalanytt@sr.se