LODJURSJAKTEN

Jägarna besvikna över den låga kvoten

1:13 min

Nu står det klart hur många lodjur Dalarna tilldelats i årets jakt. Två lodjur får skjutas i renkötselområdet och inga i resten länet. Och det här gillas inte av Jägarförbundets ordförande Thomas Björklund.

- Det är ju frustrerande. Förra året hade vi en tilldelning på arton, två i renskötsleområdet och sexton i övriga länet, och nu ner till noll. Det är klart det är fullständig frustration över beslutet, säger Thomas Björklund.


Regionala förhållanden
Anledningen till länstyrelsen beslut är att föryngringen av lodjursstammen inte varit tillräckligt stor.

Men beslutet är fel på många sätt tycker Jägarförbundet.

Först och främst menar jägarna att det inte setts till de regionala förhållanden.

De anser att beslutet om lodjurskvoten grundar sig på en gammal inventering som inte stämmer. Enligt jägarförbundet finns det fler lodjur i skogarna än vad Naturvårdverket och länsstyrelsen fått fram.


Oro för rådjuren
Thomas Björlund uttrycker också oro för rådjuren. Han säger att beslutet inte tar hänsyn till att det finns mycket rovdjur i just Dalarnas skogar.

För många rovdjur hotar bytesdjuren.

– Lodjuren huvudsakliga föda är råddjur. Rådjursstammen har minskat mycket kraftigt i dalarna under en tioårsperiod här. Det gör ju att det inte finns bytesdjur för den lodjursstam vi har, säger Thomas Björklund.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista