AVESTA

Bråk och brottsmisstanke inom SD

1:33 min

Ett internt bråk skakar Sverigedemokraterna i Avesta. Samtidigt finns misstankar om att tiotusentals kronor försvunnit från partikassan. Den nye ordföranden tänker nu polisanmäla den gamla styrelsen för bedrägeri.

– Jag ska gå till polisen idag och lämna en anmälan om bedrägeri. Det är stora summor som är borta, upp emot 30 000 kronor, säger nye ordföranden Roine Larsson till Dalanytt.


Turbulens
Efter senaste valet har turbulensen varit stor inom Sverigedemokraterna i Avesta.

De elva medlemmarna i lokalavdelningen har varit oense om många olika saker, framförallt om vem som ska vara ordförande.

– Jag har blivit vald, bortplockad, vald och omvald igen. Nu är jag vald av samtliga medlemmar utom tre, konstaterar Roine Larsson.


Dömd för flera brott
I valet i höstas stoppades Roine Larsson från att kandidera till kommun-, riksdags- och landstingsvalet av högsta partiledningen, på grund av att han är dömd för flera olika brott. Bland annat stöld, bedrägeri och ringa narkotikabrott.

Att samme man nu blivit vald till ordförande i lokalavdelningen har väckt ilska bland somliga av medlemmarna.

Men Roine Larsson själv ser inte sitt förflutna som något problem i sammanhanget.

– Jag har varit en gangster tidigare och det står jag för. Jag är ingen gangster nu i alla fall, säger han.


"Välordnad förening"
Sverigedemokraterna har haft sin lokalavdelning i Avesta i drygt fyra år, och partiet fick 4,3 procent av väljarnas röster i kommunvalet i höstas.

Om det inleds någon brottsutredning av Roine Larssons polisanmälan mot den gamla styrelsen återstår att se. Men klart är att läget är turbulent inom föreningen. Den bilden bekräftas även av gruppledaren Krister Ekdahl. Han beskriver dock samtidigt föreningen som välskött och blir förvånad när han hör att pengar ska ha försvunnit från partikassan.

– Det här är inget som jag känner till någonting om.

Det är en nyhet för dig?

– Ja, absolut. Det här måste jag forska i, säger Krister Ekdahl.

– Men jag kan inte tänka mig att det finns någon här som har bedragit någon på pengar.

Du tror inte att det är några oegentligheter i föreningen?

– Nej, nej, nej. Absolut inte.

Dalanytt
dalanytt@sr.se