1 av 2
Tandkontroll. Foto Ingvar Karhmed, scanpix
2 av 2
Malin Stensson, tandhygienist. Foto Sara From
TANDHYGIEN

Samband mellan astma och karies

”Har man astma så har man lättare att få karies”
1:10 min

Unga med astma drabbas i högre grad av munsjukdomar än friska i samma ålder. Tandhygienist och odontologie doktor Malin Stensson föreläste om det här på Högskolan i Dalarna idag.

Astma är tillsammans med karies två av de vanligaste sjukdomarna i världen.

Och nu har det upptäcks ett samband mellan de här två sjukdomarna.

– Det vi har kommit fram till är ett samband mellan astma och karies. Har man astma så har man större risk att få karies. Man är dessutom mer törstig och då dricker man mer söta drycker, och det leder till mer karies, säger Malin Stensson.

Att vissa astmamediciner gör att man får mindre salivtillförsel, det har tidigare studier visat.

Men den här kopplingen är ny. Och Malin Stenssons mål med avhandlingen är att tillsammans med hälso- och sjukvården utveckla ett vårdprogram för unga personer med astma, för att förebygga munsjukdomar som karies.

– Det är enkla åtgärder som att när man får en astmadiagnos så ska man få information av läkaren att man ska skölja munnen när man tagit sin medicin, man ska tänka på att dricka vatten istället för söta drycker. Ja det finns en rad förebyggande åtgärder man kan göra, berättar Malin Stensson.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".