Vasaloppet. Foto Ulf Palm, Scanpix
VASALOPPET 2011

Miljonomsättning under vasaloppsveckan

Maria Ekebris: ”Vi fördubblar vår inkomst den här veckan”
1:21 min

Minst 140 miljoner kronor kommer det att handlas för under Vasaloppets Vintervecka. Det visar beräkningar från Vasaloppskommunerna som Dalanytt har tagit del av. Och för många handlare är det här den viktigaste tiden på året.

– Ja vi hade ju inte varit så här stora om inte Vasaloppet hade funnits, vi fördubblar ju vår inkomst under de här dagarna, säger Maria Ekebris som drivit ett konditori i Mora sedan 1985..

I år är antalet anmälda cirka 60 000, och det betyder ökade intänkter för Mora kommun.

– Vi räknar på en omsättning på ungefär 140 miljoner i direktkonsumtion under den här veckan. Det säger Birgitta Pettersson som är näringslivschef i Mora.

– Vasaloppet är ju en betydande motor för besöksnäringen i Mora kommun och även i Malung-Sälen och Älvdalen.

Carina Skog äger en butik i Mora och för henne betyder Vasaloppet väldigt mycket.

– Det skulle nog bli tungt om Vasaloppet ställes in, det skulle kännas, säger Carina Skog.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Fakta

Den genomsnittlige deltagaren i Vasaloppets vintervecka har åkt 33 km på skidor och genomfört cirka 2,6 timmars övrig träning varje vecka under tremånadersperioden före sin insats i Vasaloppsspåren.

De som åkte det nio mil långa Vasaloppet hade åkt dubbelt så mycket skidor per vecka (41 km) jämfört med de som åkte det tre mil långa Tjejvasan (22 km).

Enligt skidbranschens beräkningar har närmare hälften av de cirka 60 000 som åker något av loppen under Vasaloppsveckan köpt nya skidor inför sin skidfärd till Mora.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".