SÖDRA SKOLAN FALUN

Dyr sanering är nödvändig menar miljöhandläggare

”Vi ska vara glada att vi kan genomföra detta”
1:16 min

Den planerade saneringen av gamla gasverkstomten i Falun där Södra Skolan nu ligger, har mött kritik för att bli orimligt dyr. Men Christoffer Bruhn, som är miljöhandläggare på Länsstyrelsen bemöter kritiken och menar att det inte finns något annat alternativ.

Anledningen till att saneringen blir dyr är att stora jordmassor måste fraktas bort och lika mycket fyllning ska fraktas dit igen.

Att bara täcka över marken skulle bli mycket billigare menar kritiker.

Men det är inget alternativ eftersom det gäller extremt giftiga föroreningar som arsenik. Det säger Christoffer Bruhn, som är miljöhandläggare på Länsstyrelsen i ett svar på den kritik som en falubo har riktat mot projektet.

Det handlar bland annat om arsenik som fläckvis ligger bara några decimeter ner i jorden på skolgården nu och då räcker det inte att bara täcka över, säger Christoffer Bruhn.

– Regelverket kräver att man gör en långsiktigt hållbar lösning och då har tre instanser bedömt att det är nödvändigt att gräva upp och frakta bort den förorenade jorden och fylla med rena massor. Nu har vi äntligen fått pengar för att genomföra det här projektet och det ska vi vara glada för eftersom många människor länge har varit oroliga för att skolbarn ska drabbas av gifterna, menar Christoffer Bruhn.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".