Socialstyrelsen riktar kritik mot Landstinget Dalarna

Socialstyrelsen riktar nu allvarlig kritik mot Lanstinget Dalarna för tre fall där patienter under fjolåret begick självmord. Det här trots att de hade kontakt med psykiatrin.

Landstinget har också tidigare fått kritik för ett självmord under 2003. Det här är händelser som är stora nederlag för psykiatrin säger anmälningsläkaren Lena Mallon vid psykiatrin inom Landstinget Dalarna.
Den kritik som Socialstyrelsen nu riktar mot psykiatrin grundar sig i så kallade Lex Maria-anmälningar där Landstinget alltså anmäler sig själv till Socialstyrelsen.
Lena Mallon berättar att resursbristen inom psykiatrin i Dalarna är så stor att man inte kan bedriva verksamheten så bra som man borde.
Det är också bristen på resurser som är den gemensamma nämnaren för de fyra självmorden. I inget av fallen fick patienterna den vård de behövde. Det beror på att psykiatrin inte räcker till, berättar Lena Mallon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".